keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Uskonnon pääpiirteet ja ruoka-säädökset/ MV 2013/ Antti Kukila..


ISLAM
 
Ruoka on yksi niistä ongelmista, joita muslimit kohtaavat Suomessa tai muissa ei-islamilaisissa maissa. Islam kieltää ihmistä syömästä ruokaa, joka on valmistettu verestä, sianlihasta, eläinten lihasta, jotka ovat kuolleet muuten kuin teurastamalla ja petoeläinten lihasta. Sianlihan välttäminen tarkoittaa muutakin, kuin että ei syö makkaraa, läskiä, kinkkua, porsaankyljyksiä, sylttyä, maksapasteijaa jne.
 
Monet rasvat ja öljyt sisältävät sianlihaa - esim. jotkin margariinit. Valmiina ostettavat leivät, kakut ja keksit sekä monet makeiset voivat sisältää sianosista keitettyä liivatetta.
 
Juutalaisten ja kristittyjen ruoat ovat sallittuja muslimeille, kunhan ne eivät sisällä kiellettyjä aineita, kuten sikaa tai verta.
 
Joskus voi myös olla vaikeaa selvittää jonkin lisäaineen alkuperä ja siksi on varminta käyttää ainoastaan puhtaita raaka-aineita ruoanvalmistuksessa,
paistamisessa jne.
 
Alkoholikielto on islamissa ehdoton ja se käsittää myös kiellon valmistaa, kuljettaa, käsitellä ja myydä alkoholipitoisia juomia, sekä kiellon osallistua tilaisuuksiin, joissa tarjoillaan alkoholia.
 
Alkoholia sisältävät lääkkeet ovat sallittuja vain, jos vastaavaa alkoholitonta lääkettä ei ole. Kaikki mikä sumentaa aisteja ja ajattelukykyä on haram (kielletty), ja tämä sääntö pätee tietysti myös huumeisiin, kuten esim. marihuana, kokaiini, oopiumi ym. Niiden kaikenlainen käyttö, kuten alkoholinkin, on kiellettyä.
 
 
 
BUDDHALAISUUS
 
Monien uskontojen pyhät tekstit kieltävät tietyt ruoka-aineet. Muslimit ja juutalaiset eivät saa nauttia sianlihaa, ja hinduilta on kiellettyä naudanlihan syönti. Tällaiset kiellot uupuvat buddhalaisilta, mutta mitä syvemmällä uskonnossaan munkit ovat, sitä enemmän rajoitteita heidän ruokavaliossaan on. Buddhalaisluostarin keittiöstä ei löydy jälkeäkään lihasta ja sen maustehyllystä puuttuu tiettyjä mausteita.
Buddha ei kieltänyt seuraajiltaan lihan syöntiä, mutta neuvoi heitä syömään lihaa vain, kun sitä ei oltu tapettu syömistarkoituksiin. Buddhalaisuudessa nimittäin uskotaan, että ihmiset voivat syntyä uudelleen eläimen muodossa, ja siksi eläviä olentoja ei haluta satuttaa.
Tämän päivän luostareissa kokit pitävät huolen munkkien ruokavaliosta. Keittiönkaapeista ei löydy niin kutsuttua viittä pistävää yrttiä, joita ovat valkosipuli, sipuli, purjo, salottisipuli ja ruohosipuli. Nämä vahvat mausteet herättävät aisteja, mikä taas ei sovi pyrkimykseen hillitä haluja ja pysyä rauhallisena. Tästä syystä on myös selvää, että alkoholi ja huumeet lukeutuvat samaan kategoriaan.
Buddhalaiset suhtautuvat siis ruokaan ravinnonlähteenä, ei mielihyvän nostattajana. Tästä syystä munkit myös kieltävät itseltään syömisen iltapäivällä. Mitä vähemmän aikaa kuluu syömiseen, sitä enemmän sitä jää mietiskelyyn. 
 
HINDULAISUUS
 
Hindulaisuuden keskeinen periaate on väkivallasta pidättäytyminen ja elämän kunnioittaminen. Tämän vuoksi vegetarismi on ihanne. Monien hindujen ruokavalio on laktovegetaarinen ja toiset hyväksyvät munan ja kalan, toisinaan lihan.
Suuri osa hinduista on kasvissyöjiä, sillä eläimen lihaa ja verta pidetään epäpuhtaina. Lehmää pidetään pyhänä. Sikojen lihaa pidetään likaisena. Monet välttävät myös kananmunien syömistä. Kasvissyöntiä pidetään henkisyyden merkkinä.
Tietyt elintarvikkeet luokitellaan ’kuumiksi’ tai ’kylmiksi’ suhteessa niiden vaikutukseen kehoon ja tunteisiin.
 
Kylmät elintarvikkeet ovat yleensä makeita tai karvaita ja niiden uskotaan jäähdyttävän ruumiinlämpöä ja tukevan rauhallisia tunteita ja tehdä henkilö iloiseksi ja vahvaksi. Kuuma-kylmä epätasapaino voi häiritä kehon energian tasapainoa ja aiheuttaa sairastumista.
 
TAOLAISUUS/ Kungfutselaisuus
 
Kiinalainen ruoka on yksi suosituimmista ruokalajeista koko maailmassa. Lähes jokaisesta ... Nämä filosofiat ovat kungfutselaisuus ja taoismi.
 
 
SHINTOLAISUUS

Vaikea löytää, miljoona eri keskustelupalstaa aiheesta.  "Japanilaisen ruokakulttuurin osana"
 
JUUTALAISUUS
 

Juutalaista elämäntapaa säätelevistä muista säännöksistä esimerkiksi voidaan ottaa laaja sallittujen ja kiellettyjen ruoka-aineiden järjestelmä (kashrut), joka perustuu 3. Mooseksen kirjan 11:een lukuun sekä 5. Mooseksen kirjan 14:een lukuun. Sellaista ravintoa, jota on lupa nauttia, kutsutaan kosheriksi (”sopiva”). Säännöstö määrää esimerkiksi, että lehmä ja lammas ovat märehtivinä sorkkaeläiminä sallittuja kun taas sorkattomat kasvissyöjät kuten jänis ja sika ovat kiellettyjä. Evälliset ja suomulliset kalat ovat sallittuja, kun taas nilviäiset ja monet muut merenelävät ovat kiellettyjä. Linnuista kiellettyjä ovat peto- ja riistalinnut.

Lisäksi ruoka on valmistettava määrättyjä säädöksiä noudattaen. Esimerkiksi ruoaksi valmistettavat eläimet on teurastettava ja liha käsiteltävä oikealla tavalla. Monet taurastukseen liittyvistä säädöksistä liittyvät siihen, että veren syöminen on kielletty. Liharuokaa ei myöskään saa nauttia maitotuotteiden kanssa (ks. 2. Moos. 23:19).

Kosher-ruoan saaminen ei-juutalaisessa yhteiskunnassa voi kuitenkin olla vaikeaa ja nykyisin kaikki eivät noudata säädöksiä kirjaimellisesti tai noudattavat niitä vain osin. Esimerkiksi sianlihaa kuitenkin yleisesti vältetään.
 
ORTODOKSIT
 
Monet ortodoksit paastoavat kahdesti vuodessa: laskiaisesta pääsiäisyöhön ja ensimmäisestä adventista jouluyöhön. Paaston aikana ortodoksit eivät syö punaista lihaa (sikaa, nautaa, lammasta jne), mutta kylläkin mm. kanaa, kalaa ja maitotuotteita. Kaikki ortodoksisen kirkon jäsenet eivät paastoa lainkaan, eikä punaisen lihan välttämäinen tarkoita, että kakku jäisi syömättä siinä lisäaineen olevan eläinperäisen hyytelöimisaineen takia. Kyse ei ole samalla tapaa tiukasta määräyksestä kuin esimerkiksi muslimien ramadan.
Paastopäivistä enemmän ks. esim.Ortodoksi.net-sivuston paastoaikasivu.

MORMONIT
Mormonit eivät saa juoda kahvia, teetä tai alkoholia, tai polttaa tupakkaa. Piristeitä sisältävistä elintarvikkeista he saavat kuitenkin nauttia mm. Coca-Colaa - tämä on tosin jokaisen jäsenen omassa harkintavallassa.

ADVENTISMI
Kristitty on vastuussa elämäntavoistaan Jumalalle, mikä koskee myös ruokavaliota. Suurin osa Adventisteista pidättäytyy tämän takia tupakastaalkoholistahuumeista ja Raamatussa mainittujen niin sanottujen epäpuhtaiden eläinten lihasta. Monet adventistit haluavat lisäksi olla kasvissyöjiä. Jotkut pidättäytyvät myös kahvista ja teestä.

T. Antti
PS. Tämä tehtävä oli hyvin hermoja raastava, netin syöväreiden tutkimista ja myös kasvattavaa..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti